« Terug

Algemene informatie over zichtcorrectie en contactlenzen

Contactlenzen zijn de vanzelfsprekende keuze voor iedereen die vindt dat een bril niet altijd een goed alternatief is. Bij YourLenses vindt u een groot aanbod aan contactlenzen voor alle zichtcorrecties, maar ook als u gewoon van oogkleur wilt wisselen. Al deze contactlenzen hebben verschillende eigenschappen en kunnen op verschillende wijze te worden gebruikt.

  • Volg altijd de aanbevelingen van uw opticien betreffende uw lenzen.
  • Voorkom dat uw contactlenzen in contact komen met zeep, schmink, crème en andere en andere substanties die via uw handen irritatie kunnen veroorzaken in uw ogen.
  • Slaap alleen met lenzen in als deze daadwerkelijk dag- en nachtlenzen zijn, en alleen na advies van een opticien.
  • Bent u erg verkouden of heeft u geïrriteerde ogen, dan is het beter geen lenzen te gebruiken.
  • Hergebruik nooit oude lenzenvloeistof.

Verschillende typen contactlenzen

Daglenzen

Daglenzen zijn contactlenzen die zo ontworpen zijn dat ze slechts één dag kunnen worden gedragen en dan worden weggegooid. Dit is eenvoudig, zeker en hygiënisch met steeds een paar nieuw, steriele lenzen direct uit de verpakking. U voorkomt het schoonmaken en bewaren van de lenzen, en daarmee een groter risico voor infecties. Daglenzen zijn vaker dunner dan bijvoorbeeld maandlenzen met als reden dat ze maar één dag mee hoeven te gaan. Daglenzen zijn comfortabel en vaak het beste alternatief voor iedereen die niet dagelijks contactlenzen gebruikt.

Maandlenzen

Maandlenzen zijn de meest voorkomende contactlenzen en vaak het voordeligste alternatief. Er zijn maandlenzen op de markt van vele verschillende merken, gemaakt van verschillende materialen en in vele verscheidene kleuren. Er is dus voor iedereen een maandlens te vinden die perfect is voor juist u.

Een maandlens kunt u tot 30 wel dagen gebruiken, maar niet wanneer u slaapt. Deze contactlenzen doet u voor het slapen uit, en de volgende ochtend weer in. 's Nachts worden de lenzen bewaard in een lenshouder gevuld met lenzenvloeistof. De lenzenvloeistof desinfecteert de lenzen gedurende de nacht zodat de lenzen de volgende dag weer geschikt zijn om te dragen. Na 30 dagen neemt u nieuwe lenzen uit de verpakking en vervolgt met dezelfde routine. Veelal kunt u één en dezelfde lenzenvloeistof gebruiken voor het schoonmaken en bewaren van lenzen, en dit neemt weinig tijd in beslag.

Vanwege bijvoorbeeld een verschil in traanvocht bij mensen of bij het verblijf in ruimtes met erg droge lucht, zijn er ook lenzen op de markt die wat vaker dienen te worden verwisseld, de tweeweekse lenzen. Deze lenzen werken verder op precies dezelfde manier als de maandlenzen wat betreft schoonmaak en bewaren.

Torische lenzen

Torische lenzen corrigeren de zichtafwijking genaamd astigmatisme. Dit zijn lenzen met meerdere waardes in één lens, onderverdeeld in sterkte, cilinder en as. Deze lenzen zijn vaak wat duurder dan de 'gewone' contactlenzen vanwege het meer complexe productieproces. Torische lenzen zijn verkrijgbaar als maandlenzen, tweeweekse lenzen, en daglenzen (let wel, bij daglenzen een minder uitgebreide omvang aan verschillende waardes).

Dag- en nachtlenzen

Dag- en nachtlenzen zijn gemaakt van een materiaal op siliconenbasis dat 6 keer meer zuurstof doorlaat in vergelijking met de 'traditionele' contactlenzen. Hierdoor kunt u de lenzen 24 uur per dag inhouden, en dat dan tot 30 dagen lang (maandlenzen). Dit maakt het comfortabel, en u hoeft niet steeds te denken aan hantering van de lenzen met in- en uitdoen, schoonmaken en bewaren.

Het is belangrijk dat u advies vraagt aan een opticien of dag- en nachtlenzen geschikt zijn voor u.

Slaap niet met dag- en nachtlenzen in als uw ogen al geïrriteerd zijn of als u verkouden bent. Dit verhoogt namelijk de kans op infecties.

Multifocale-, bifocale- of progressieve lenzen

Aangezien we allemaal ouder worden, merken we dat vanaf een bepaalde leeftijd het zicht slechter wordt, vooral op korte afstand. Dit is het gevolg van een natuurlijke verandering in het oog dat ouderdomsverziendheid of presbyopie heet. Het is de lens van het oog die minder flexibel wordt, en daardoor wordt het lastiger om te focussen op verschillende afstanden. Dit gebeurt bij de meeste mensen rond hun veertigste, maar vroeger of later krijgt iedereen hier mee te maken.

Om ouderdomsverziendheid te corrigeren zijn er verschillende sterktes nodig om scherp te zien op verschillende afstanden. Dit corrigeren gaat met behulp van de multifocale, bifocale of progressieve lenzen. Het verschil tussen deze lenzen is de wijze waarop de verschillende sterktes in de lens zijn ingeslepen. Vraag uw opticien welke multifocale lens het meest geschikt is voor u.

Naar top van pagina

Optische afwijkingen

Hypermetropie

Hypermetropie heet ook wel verziendheid, en wordt vaak veroorzaakt door een te korte oogas. Het zicht op korte afstand is niet scherp, en het oog probeert vaak zelf te corrigeren dat een beeld scherp op het netvlies komt, maar dit kan hoofdpijn en concentratieverlies opleveren. Verziendheid wordt gecorrigeerd door middel van lenzen met een plussterkte.

Myopie

Myopie heet ook wel bijziendheid, en hier breekt het licht te sterk zodat het niet scherp op het netvlies valt. Hierdoor ziet iemand met bijziendheid minder goed veraf. Dit wordt gecorrigeerd door lenzen met een minussterkte.

Astigmatisme

Astigmatisme is een optische afwijking waar het licht niet op één plek op het netvlies valt, maar op meerdere. Astigmatisme kan op zichzelf of in combinatie met bijziendheid of verziendheid voorkomen, en is te corrigeren doormiddel van torische contactlenzen met een cilinderwaarde die wordt aangegeven in een specifieke aspostitie.

Presbyopie

Aangezien we allemaal ouder worden, merken we dat vanaf een bepaalde leeftijd het zicht slechter wordt, vooral op korte afstand. Dit is het gevolg van een natuurlijke verandering in het oog dat ouderdomsverziendheid of presbyopie heet. Het is de lens van het oog die minder flexibel wordt, en daardoor wordt het lastiger om te focussen op verschillende afstanden. Dit gebeurt bij de meeste mensen rond hun veertigste, maar vroeger of later krijgt iedereen hier mee te maken. Presbyopie wordt gecorrigeert d.m.v. een extra leessterkte in de lens, een zogenaamde Additiewaarde (ADD).

Naar top van pagina
pixels@footer